Vindt u dit leuk of interessant?

Kom gerust terug voor regelmatig nieuwe items

Neem direct contact op

U bent hier:
  • Home
  • Tips
  • Tegeltjeswaarheid voor beursstrategie

Tegeltjeswaarheid voor beursstrategie

Na drie jaar is zijn perceel er weer klaar voor; de boer kan er eindelijk weer aardappels op telen. Net voor de winter begint, bemest hij het stuk land. En paar maanden later, wanneer het voorjaar begint, maakt hij de grond vlak. Ondertussen laat hij de poot voorkiemen. Terwijl de tijd voorbij strijkt, onderhoudt de boer in aanloop naar de oogst zijn akker zoals het hoort. Regelmatig is hij op het land te vinden en kijkt hij over zijn akker uit. Hij kijkt echter bezorgd. Iets klopt er niet. Er groeit maar geen loof van de aardappel plant boven de grond. Waar normaal allang planten hadden moeten opkomen, gebeurt er nu niets. Hij stapt het land op, steekt zijn handen in de grond en begint te graven. Niets! Er zit helemaal niets in de grond. Hij is vergeten de pootaardappels te planten.

Zaaien, onderhouden en oogsten. Agrarische ondernemers weten dat deze activiteiten niet los van elkaar te zien zijn. De oogst valt (zwaar) tegen als hij steken laat vallen bij het zaaien of onderhouden van zijn gewassen. Voor een boer is deze eeuwenoude cyclus het beproefde recept voor een goed resultaat op zijn inspanningen.

Vergelijk het recept van de boer nu eens met het recept voor beursdeelname? Houdt u zich daaraan als u aan een beurs meedoet? Hoe zit het met uw zaaien vóór aanvang van de beurs? Hoor ik het goed? “U heeft uw beursdeelname nergens van te voren aangekondigd, zegt u? U heeft geen klanten en potentiële klanten uitgenodigd, want dat doet de organisator toch, zegt u? En dat terwijl u zelf toch echt een nieuw product wilt lanceren?” Ik zie u al staan, net als de boer, uitkijkend over uw akker – de beursstand. U kijkt bezorgd, want de stand oogt leeg!

Wie zaait, zal oogsten? Niet dus! Eerst onderhouden nog! Hoe zit het met uw onderhoud? Met welke boodschap voedt u uw aanplant? Hoe voert en leidt u gesprekken met uw standbezoekers? Opdat wat u gezaaid heeft, ook groeit en oogstklaar wordt.

En dan de oogst. Keurig volgens recept zaaien en onderhouden, betekent nog niet dat de oogst automatisch binnen is. Beslist niet, oogsten is een vak apart. Oogsten heeft ondermeer te maken met timing en met de instrumenten die je ervoor hebt. Uw standbemanning is misschien wel uw belangrijkste gereedschap voor de oogst. Opvallend genoeg zie je velen van hen op de beursvloer bij elk contact meteen doorschieten naar het oogsten. Ze hebben nog geen behoefte gezaaid, nog geen relatie geschapen of ze schieten al door naar het aanprijzen van hun product.

Wie oogsten wil, moet eerst zaaien en onderhouden. Tegeltjeswaarheid voor een succesvolle beursdeelname.

Geschreven door beurstrainer en beurscoach Ton Willemse, BeursTotaalTraining, Nederland
Deze blog mag onder bronvermelding kosteloos worden gebruikt voor reproductie of publicatie.

Te vermelden bron: Ton Willemse, BeursTotaalTraining, Nederland

Meer informatie?

  • +31 180 321346
  • info@beurstotaaltraining.nl