Vindt u dit leuk of interessant?

Kom gerust terug voor regelmatig nieuwe items

Neem direct contact op

U bent hier:

Geknipt voor de beurs?

Ik had een nieuwe digitale fotocamera nodig. Niets bijzonders. Gewoon zo’n handzaam pockettoestel. Wel één natuurlijk, waar je mooie foto’s mee kunt maken. Op dus naar een hele grote winkel, waar ik in één streep doorloop naar de fotoafdeling. Na even rondkijkend mijn beurt te hebben afgewacht, spreek ik een vrijkomende verkoper aan en ik vertel hem waarvoor ik gekomen ben. Ik zeg hem dat ik geen kenner ben en dat ik mij van te voren niet heb verdiept in de mogelijkheden. Gretig steekt de verkoper van wal. Het ene na het andere model komt voorbij en al snel doet de stroom aan features mij duizelen. En dat, terwijl ík met de camera echt alleen maar foto’s wil kunnen maken. Murw van de geboden opties, besluit ik dat ik in deze winkel geen beslissing wil nemen. “Ik kijk nog even verder”, stamel ik.

Ik duik verder het winkelcentrum in en kom bij een kleine winkel. Het lijkt mij een luis in de pels. Een vechtertje tegen de gevestigde orde. Ik ken ze niet, en verwacht op voorhand dat ik ook hier niet veel wijzer zal worden. Drie verkopers zijn er in de zaak. Twee jonge heren en één jonge dame. “Dat zie je niet zo vaak”, denk ik bij mijzelf “een dame in de verkoop van technische producten.” Alle drie zijn ze bezig. Van de drie, laat de dame mij met een knik van haar hoofd direct weten dat ze mij gezien heeft en dat zij zo bij mij zal komen. Ik kan nu moeilijk nog zomaar de zaak verlaten en dus wacht ik geduldig tot zij bij mij komt.

“Hallo, zegt ze. “Mijn naam is Sandra”, en ze geeft mij een hand. “Waar bent u naar op zoek?” “Een digitale pocketcamera”, antwoord ik in de verwachting meteen weer het hele assortiment voorgeschoteld te krijgen. In plaats daarvan echter vraagt ze: “Waar bent u al geweest en wat hebben ze u daar al laten zien.” Om daar na mijn antwoord aan vast te knopen: “Wat, van hetgeen ze aan u hebben verteld, sprak u aan en wat niet?” Terwijl nu ik, op mijn beurt, van wal steek, luistert zij uiterst aandachtig. Wanneer ik klaar ben, zegt zij: “OK ik heb nu een idee van wat u heeft gezien en wat u daarvan vindt. Staat u mij toe dat ik u nog een paar vragen stel, zodat ik goed begrijp waarom u een nieuwe camera wenst en wat u van de camera verwacht?”

Sandra: “Zakelijk of privé gebruik?”
Ik: “Met name zakelijk”
Sandra: “Vertelt u eens?”
Ik: “Ik gebruik de camera veel om foto’s te maken op beurzen.”
Sandra: “Waar gebruikt u de foto’s voor?”
Ik: “Met name voor presentaties en trainingen”
Sandra: “Schiet u stilstaande beelden of maakt u opnames van bewegende beelden”
Ik: “Beide, maar bewegende beelden komen wel vaak voor”.
Sandra: “Wat is voor u moeilijk bij het vastleggen van bewegende beelden”.
Ik: “Dat het om een momentopname gaat, voor je het weet is de situatie anders en dan heb je eigenlijk niet meer het plaatje dat je graag wilt hebben”
Sandra: “Zou u zeggen dat het voor u belangrijk is dat de camera zeer snel aan moet worden kunnen geschakeld om een foto te maken?”
Ik: “Ja, dat is heel belangrijk.”
Sandra: “Op beurzen, dus hoofdzakelijk met kunstmatige verlichting?”
Ik: “Ja, dat klopt”.

Sandra stelt nog een paar vragen, loopt naar de vitrinekast en pakt er drie camera’s uit. “Deze drie camera’s zijn geschikt voor u. Maar ze zijn niet hetzelfde. Ik stel voor dat we ze alle drie uitproberen, zodat u precies weet welke camera u het beste bevalt”. En ze zegt: “Ik kom de zaak in lopen – ik beweeg dus in het kunstlicht – en u maakt foto’s”. En aldus geschiedt het. Samen vergelijken we de foto’s en zijn we het eens welke camera we moeten kiezen.

Dat ik de camera ga kopen, daarover bestaat geen enkele twijfel meer. Niet bij Sandra en niet bij mij. Even verder kijken, komt niet in mij op.

Afgelopen vrijdag op zoek geweest naar een nieuw kostuum. Ik beklaag mij er tegenover een bekende over dat de verkopers maar steeds niet goed bij mij informeerden naar wat ik precies wenste. Dat zij zich voornamelijk uitsloofden in het aanreiken van allerlei designs suggesties. Mijn kennis antwoordde: “Maar Ton, wat kan je nou vragen over een pak?” Tja? Vraag het eens aan Sandra, zou ik zeggen.

Geschreven door beurstrainer en beurscoach Ton Willemse, BeursTotaalTraining, Nederland
Deze blog mag onder bronvermelding kosteloos worden gebruikt voor reproductie of publicatie.

Te vermelden bron: Ton Willemse, BeursTotaalTraining, Nederland

Meer informatie?

  • +31 180 321346
  • info@beurstotaaltraining.nl